Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Μπρος - πισω !

Στην αρχη του καθε χρονου σκεφτομαστε συνηθως την ατομικη μνας προοδο, τα λαθη στο παρελθον μας να μην τα ξανακανουμε. Η κοινωνικη προοδος ειναι τοτε δευτερυον ή και τριτευον θεμα. Ειναι διοτι ετσι θελει το κατεστημενο να σκεφτωμαστε και το πετυχαινει αφου εχει στο χερι του τα ΜΜΕ που ελεγχουν την κοινη γνωμη. Εμεις να ξεφυγουμε απο τις κατεστημενες συνηθειες,να μιλησουμε για ενα θεμα κοινωνικης προοδου.
Πολλοι πιστευουν οτι ο,τι το καινουργιο συμβαινει στην κοινωνια ειναι διοτι δεν το ειχαν παρει χαμπαρι πιο πριν οι ανθρωποι ή οτι πριν οι ανθρωποι πιστευαν το λαθος, το αντιθετο του. Τωρα πιστευουν το σωστο αφου τωρα ειναι το αντιθετο απο αυτο του παρελθοντος ! Λησμονουν οτι το προτσες αναπτυξης της κοινωνιας δεν παει ευθυγραμμα αλλα με ζικ ζακ και πισωγυρισματα ακομη σε καποια θεματα.
Στην αρχαιοτητα πιστευαν οτι οι σκλαβοι ειναι απαραιτητοι και οτι ο αφεντης εχει το δικαιωμα ζωης ή θανατου στον σκλαβο. Η επομενη κοινωνια ειδε το λαθος. Ομως εφερε το καινουργιο, τον χριστιανισμο που αντικατεστησε το δωδεκαθεο. Με το δωδεκαθεο οι αρχαιοι Ελληνες ειχαν λιγωτερα προβληματα κοινωνικης προοδου. Με τον χριστιανισμο, το Βυζαντιο περασε στον σκοταδιστικο Μεσαιωνα. Η δε δυτικη ρωμαϊκη αυτοκρατορια διαλυθηκε μεσα σε εναμισυ αιωνα. Εκεινοι το νομιζαν προοδο, εμεις το κρινουμε σκοταδισμο, οπισθοδρομιση της κοινωνιας.

Την σημερον ημεραν ακουμε τα περι ισοτητας ανδρων - γυναικων για προοδο.  Δηλαδη παμε μπρος ! Την σημερον ημεραν ακουμε παντου να λενε "οι ανδρες πρεπει να σεβωνται τις γυναικες" ! Ποτε, πουθενα , απο κανεναν δεν ακους το "οι γυναικες πρεπει να σεβωνται τους ανδρες" ! Ειναι αυτο ισοτητα ; Ειναι ισοτητα στο σπιτι ανδρες & γυναικες να μοιραζονται μεν τις δουλειες, ενεκα ισοτητας ντε, αλλα εξω παντου ο ανδρας να κραταει στην αγκαλια του το μωρο, ο ανδρας να κραταει την πορτα για την Κυρια, ο ανδρας να παιρνει την πρωτοβουλια στα δυσκολα, ο ανδρας για οποιαδηποτε ευθυνη ; Πως να το πω αυτο ισοτητα ; Επι πλεον ενα σωρο δωρεαν πλεονεκτηματα απο το κατεστημενο στις γυναικες εις βαρος των ανδρων στο οικογενειακο δικαιο. Παντρευτηκες ; Κουνια που σε κουναγε ! Δεν ήξερες, αμ δεν ρωταγες ; Εκανες και  παιδι ; Ακομα χειροτερα. Ο νομος προβλεπει να "προστατευει" λεει την γυναικα, δηλαδη να της δινει πλεονεκτημα εις βαρος του ανδρος. Πως να το πω εγω αυτο ισοτητα ; Ισοτητα ομως το λενε ! Και πρεπει λεει να κανουμε και αλλα για τις γυναικες για να φτασουμε στην ισοτητα ντε !
Ελεος πια ! Πειτε μου να καταλαβω κι εγω για να μην ειμαι πια οπισθοδρομικος.
Παμε τελικα μπρος ή πισω ;
Η μελλοντικη κοινωνια θα τα δει τα στραβα μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: